Velen van jullie was het al opgevallen dat er dit jaar Impr-offs in het blokkenschema vermeld stond op de plek van kwartfinale. Wat houdt dit nou precies in? Bij me aan de tafel zit Sander, die zich al 7 jaar bezig houdt met het onderdeel wedstrijden van het NTT. Sander, kan je aangeven wat de Impr-offs inhouden?

De Impr-offs zijn in plaats gekomen van de achtste en kwartfinales. Tijdens een impr-off wedstrijd bepalen drie teams, wie van de drie door mag naar de halve finales. Om drukte op het podium te voorkomen speelt 1 team een game, 1 team ondersteunt vanaf het podium, en 1 team kijkt vanuit het publiek. Dit roteert bij de volgende game. De juryleden jureren zoals gewoonlijk en uiteindelijk gaat het team met de meeste punten door. Elk team speelt zoals gewoonlijk drie games, dus een impr-off duurt daarom wat langer.

Wie gaan er dan allemaal door naar de Impr-offs?

Ten eerste gaan alle poulewinnaars door. Zij worden vergezeld door de drie beste nummers 2 van alle poules. Dit zijn de nummers 2 die ten eerste de meeste wedstrijden hebben gewonnen van alle nummers 2 en eventueel ten tweede de meeste jurypunten hebben behaald.

Waarom is het eigenlijk veranderd en doen we niet hetzelfde als vorig jaar?

De belangrijkste reden is dat de finaleronden zo dicht op elkaar zaten dat er problemen ontstonden met de logistiek voor publiek en vrijwilligers en dat de teams te weinig rust kregen tussen de wedstrijden. Dit gaf een rommelig verloop en koste teveel energie van de de teams. In de finale was dit soms te merken, terwijl juist de finale het hoogtepunt moet zijn.

Daarom hebben wij ervoor gekozen om minder finalerondes te houden. Grootste probleem hierbij is dat je dan een manier moet vinden om in ieder geval alle poulewinnaars door te laten gaan. Met gewone kwartfinales kunnen immers maar 8 teams meedoen en we hebben 9 poules. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de kwartfinales om te vormen tot Impr-offs met drie teams per ronde en in totaal dus 12 teams die doorgaan. Zo bepalen we wie er door mogen naar de halve finales en wellicht all the way to the top.

Ah vandaar. Kan je me ook vertellen waar de naam Impr-offs vandaan komt?

We hebben zorgvuldig om ons heen gekeken naar andere toernooien waarbij er naast de winnaars ook nog anderen door mogen. Bij voetbal heb je bijvoorbeeld de Play-offs, bij schaatsen de Skate-offs en bij bobsleeën de Bob-offs. Dus bij impro heb je dan natuurlijk Impr-offs. Van tennis hebben we overigens het seeden overgenomen. De beste teams uit de voorronden spelen niet tegen elkaar, maar zien elkaar pas later in het toernooi.

Dank je wel Sander. We kijken uit naar spannende kwartfinales.. eh.. Impr-offs!

Graag gedaan, en als ik nog 1 extraatje eraan toe mag voegen……. tijdens het toernooi worden er geen uitdagingen meer geplaatst en spelen we de games in de volgorde AB(C)AB(C)AB(C). Zo is er weer wat meer tijd om te spelen en zijn de teams beter in staat om het beste uit hun repertoire te laten zien. Meedoen aan het toernooi is al uitdaging genoeg.