Zebra!

We hebben er lang op moeten wachten, maar de finale van het NTT 2022 was het meer dan waard! Met Bitterzoet en Flunknarf stonden er twee teams op het podium die met hun eigen bijzondere spel de zaal betoverde. Actualiteit, absurdisme, hilariteit en ontroering, de finale van dit jaar had het allemaal in zich.

Flunknarf

De wedstrijd werd afgetrapt door Bitterzoet. Al op de zaterdagmiddag hoorde je de naam van dit gelegenheidsteam steeds vaker door de gangen heen. “Zo speelt Bitterzoet, daar moet je echt gaan kijken!”. Dat hebben ze in de finale meer dan waargemaakt. Er werd afgetrapt met een taboe. Er werd een scene op het podium gezet die razendsnel schakelde tussen uitvergrootte typetjes en klein en integer spel. Enorm knap hoe het ‘taboe’ uit de kast komen werd ontleed tot een identiteitscrisis. 

Bittterzoet; Fotograaf: VanHiske

Flunknarf pakte het stokje over met het boek ‘999 feitjes waar je niets aan hebt’. “Wist je dat het wachtwoord om de kernreactoren te (de)-activeren 0000 was?” Op zichzelf al een feitje vol avontuur, maar Flunknarf bracht dit tot het volgende niveau. Volledig in de sfeer van de koude oorlog kregen we een warrige interactie te zien tussen Amerikanen en Russen, waarin bijna het einde van de wereld aanbreekt. Gelukkig was er nog een onwetende stagiair die met 0000 de lieve vrede kon bewaren.

Flunknarf; Foto:VanHiske

Bitterzoet zette met een samensmelting een scene op het podium die voor ons allemaal herkenbaar is. Het probleem was een stinkende was of was er toch nog wat diepere irritatie. Een heerlijke afspiegeling van huiselijke dynamiek. Over herkenbaar gesproken, de volgende scène van Flunknarf was dat absoluut niet. Hoop ik voor je! Met de onmogelijke Total Improv ‘Roepende Zebra’s’ leek geen land te bezeilen, maar het tegendeel werd waar. We zagen een hilarische scène vanaf de Afrikaanse steppe, vol absurditeit waarin met name het woord ‘Zebra!!’ goed is blijven hangen bij het publiek. 

De laatste scenes voor de pauze waren allebei lekker artistiek. Bitterzoet fleurde de uitvaart van Gerrit op met poëtische teksten en Flunknarf toverde met een musical een trieste grijze flat om tot een prachtige plek. En dan alles onder muzikale begeleiding van Marco van Duuren, die wederom de sterren van de hemel speelde!

Bitterzoet; Fotograaf: VanHiske

Na de pauze maakte we een kleine reis door Frankrijk en Duitsland. Flunknarf speelde een Duitse crimi, vol met alle elementen die je daarbij zou verwachten. Compleet met accent gingen de detectives op onderzoek uit en stuitte ze al snel op een opknoopte data analist. Bitterzoet was weer helemaal opgeladen na de pauze, hoogtijd voor een Maak me gek! En ook in deze scene kwamen de nodige maatschappelijke thema’s voorbij. We zagen Me too praktijken in Moulin Rouge en ook werd er eindelijk eens open over darmproblemen gepraat. Wat fijn dat dat kan op het podium!

Maar de kers op de taart moest nog komen. Flunknarf speelde hun laatste scene op het NTT, en wat voor eentje!  Met de troubabroer (een rappende troubadour) werd er een nieuwe klassieker geintroduceerd. Andries Tunru rapte feilloos het verhaal aan elkaar en ook op het spel was niets aan te merken. Een prachtig rond verhaal over ontlezing bij kinderen. Vijf, vijf, vijf!

Bitterzoet stelde daar een geweldige laatste scene tegenover. Ze speelde een guilty pleasure en wisten de songtekst uitstekend te vertalen naar spel dat er echt toe doet. Why tell me why van Anita Meyer werd letterlijk vertaald in een zeurende kleuter (Waarom dan mama? Waarom?), maar gedurende de scene werden er steeds meer lagen van emotie afgepeld totdat het tot een geweldige apotheose kwam: Omdat ik geen Nee zij! Kippenvel. Vijf, Vijf, Vijf!

Een prachtige finale als slotstuk op een prachtig toernooi. Met een terechte winnaar: Flunknarf! Ze hebben voor de derde keer op rij laten wat voor geweldigs je met improvisatietheater kan, nieuwe dingen laten zien en de grenzen opgezocht. En met zo’n geweldige runner-up mogen we onszelf alleen maar gelukkig prijzen. Jammer dat het alweer voorbij is, maar wat fijn dat we ons alweer op het volgende NTT kunnen verheugen. Tot dan!

Jury met de Beker; Fotograaf VanHiske