Het toernooi in 2022, wat is er nieuw?

Elk jaar vragen wij van het Nederlands Theatersport Toernooi ons af: “Hoe kunnen we de editie van volgend jaar nog beter laten aansluiten bij de feedback en de verwachtingen van de teams?” Dit heeft al geleid tot aanpassingen als meer zalen, meer teams, de Impr-offs, eten buiten de deur, anders rechteren en geen uitdagingen. Ons uitgangspunt is telkens dat we een theatersporttoernooi willen organiseren, waarbij theatersporters uit heel Nederland én België met elkaar in contact komen, van elkaar leren en met veel spelplezier het tegen elkaar op kunnen nemen.
Daarom zijn sommige elementen nooit aangepast, omdat die te veel afwijken van het theatersportconcept. Elke scène wordt nog steeds, met punten, beoordeeld op inhoud, techniek en amusement (ja, ook als games minder inhoudelijk zijn) en we kiezen er expliciet voor om een geen impro-comedy, impro-dance, impro-standup of impro-vul-hier-in-wat-je wilt festival te zijn.

Allemaal begrijpelijke reacties!

Dus als we als organisatie zin hebben, het toernooi nog verder te proberen te verbeteren, dan kunnen we eigenlijk alleen nog iets radicaals doen met het toernooiconcept. En dat is wat we in 2022 gaan doen:
In 2022 spelen we zonder gebruik te maken van poules!

“Wat? Nee? Dat kan toch niet? Jawel! Maar hoe dan? Briljant! Vreselijk! Van mij hoeft het nu niet meer! Mag ik me alsnog inschrijven? Zijn er nog mensen nodig!”

Allemaal begrijpelijke reacties!

Hoe gaat dit werken dan?

Je speelt met je team nog steeds vier wedstrijden. Er zijn geen poules meer, dus je speelt tegen vier willekeurige tegenstanders. De beste twaalf teams, op volgorde van wedstrijd- en jurypunten, gaan door naar de impr-offs. Daarna volgen de halve finales en de finale.

Het doel is om dit toernooi te organiseren voor 32 teams in 4 zalen.

wat levert het op?

De beste teams van het toernooi gaan door, niet perse de eerste van de poules zoals eerder. In het poulesysteem gaat de nummer 1 van de poule altijd door. Voor de nummer 2 voelt dit soms oneerlijk, als zij meer punten hebben dan de nummer 1 van een andere poule. De behaalde winst- en jurypunten worden nu vergeleken met alle teams in het toernooi en we verwachten dat dit eerlijker zal zijn.

Er is nu geen ‘poule des doods’ meer mogelijk. De kans bestaat natuurlijk wel dat je als team tegen hele uitdagende tegenstanders wordt geloot. Dit is een risico dat we graag nemen.

Het toernooi wordt waarschijnlijk nog verrassender en spannender, want de stand is minder makkelijk te berekenen. (als wij winnen van hen en zij verliezen en als die dan…) Als team ben je afhankelijk van wat alle andere teams doen en dat zijn er nogal wat! Wij verwachten dat teams daardoor nog gewaagder gaan spelen, want elke punt telt.

En voor de toernooideskundigen onder ons: Het aantal teams is makkelijker te variëren, bijvoorbeeld bij uitval van teams of andere calamiteiten. Dit komt omdat we niet meer afhankelijk zijn van de poules en het vaste aantal teams,wedstrijden en finalisten dat daarmee gepaard gaat.

Kan ik helpen?

Iedereen kan helpen! Als organisatie vinden we zo’n radicale aanpassing best spannend. We zijn dan ook heel benieuwd naar jullie beleving van deze aanpassing tijdens het toernooi! We gaan na afloop natuurlijk weer evalueren en daar is je hulp zeker voor nodig!

Maar we hebben ook nog mensen nodig die ons kunnen helpen met de organisatie. Denk hierbij aan juryleden, pianisten en vrijwilligers. Dus schrijf je in op onze website

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog, of wil je graag invloed hebben op het ongetwijfeld nog mooiere toernooi van 2023? Dan horen we graag van je.

Namens de organisatie NTT 2022
Sander van Zijl