Iets, niet te verwarren met Iets Anders, waarom hebben jullie voor deze naam gekozen?

De naam ‘iets’ is ontstaan vanuit de behoefte om het whatsappgroepje een andere naam te geven. Jarenlang zaten de spelers van iets in wisselende samenstelling in het bestuur van de theatersportvereniging Andere Koek. De whatsappgroep “bestuur AK” werd in november 2018 nog een keertje ingezet om een date te plannen met de oud-bestuursleden. En zo zaten Desiree, Rozemarijn, Luc en Danny op 9 november 2018 in de stamkroeg Sjampetter in Deventer voor een afscheidsetentje. En daar aan tafel ontstond het idee om af en toe eens in deze kleine samenstelling te blijven spelen. Luc en Danny hadden net de vereniging verlaten, en wilden eigenlijk wel blijven spelen zonder een hele nieuwe club te zoeken. Aan tafel werd besloten om Lia erbij te vragen en toen die een week later de whatsapp groep in kwam was de titel al gewijzigd naar ‘iets’. 

Iets

Hoe bereiden jullie je voor op een wedstrijd?

We spelen allemaal zo’n beetje 10 jaar als amateur theatersport. En dat maakt het leuk; je speelt allemaal op een gelijk niveau. Daarnaast zijn Desiree en Danny inmiddels ook ZZP’ers als trainingsacteur bij bedrijven. De afgelopen 6 jaar heeft Danny ook eigen cursusaanbod van theatersport cursussen in Amersfoort, Deventer en Zwolle voor beginners.

Het principe van de groep is simpel. Als we afspreken te trainen dan ben je er ook. We zoeken de verdieping op, kijken af en toe eens met een glas bier/wijn terug op wat we hebben gedaan. En bedenken dan of we daar meer van willen of iets nieuws (niet te verwarren met iets anders). We hebben geen facebook, website, penningmeester, etc. Alles wordt in goede harmonie samen besloten en gedaan.

Naar een voorstelling of toernooi toe trainen we het liefst om de week zo’n beetje. Vaak wisselen we de vrijdagavond af met een dagdeel in het weekend. Tijdens de avondtrainingen vullen we vaak zelf het lesprogramma. In de weekenden hebben we meer tijd en vliegen we graag een docent in. Zoals Sanne, Charlotte of Matthijs. Ook vragen we regelmatig Marco van Duuren om langs te komen voor een muzikale les. Zang is iets wat we erg leuk vinden en graag gebruiken. 

Iets

Waarmee hopen jullie te kunnen scoren op het NTT?

Het scoren op het NTT vinden we niet belangrijk. We spelen ons spel, gaan aan de slag met games die lekker lopen en zoeken de uitdaging op met andere vormen van bekende games. De punten die we scoren slaan vaak op de inhoud. “Vind iets van elkaar!” is er door verschillende docenten succesvol ingeramd. We hebben elk eigen valkuilen, maar ook sterke punten. Luc en Desiree hebben altijd haarscherp door waar de scène heen gaat en weten dat ook op de goede manier bij te sturen en aan te jagen. Danny en Lia kunnen weer enorm bijzondere personages tevoorschijn toveren. Door veel samen te spelen in de kleine samenstelling van 5 personen weten we elkaar goed aan te vullen en gaan veel scènes heel vloeiend, soepel en fijn.

Ken je de oefening bumpersticker? Dat is een heerlijke manier voor ons om de training te starten en ook vlak voor een wedstrijd om even bizarre combinaties te ontdekken. Echt een van onze favorieten. Daarnaast doen we vaak een woord-voor-woord verhaal. Deels om te trainen op “blijf bij het probleem” en de verhaalstructuur erin te drillen. En het levert hilarische verhalen op. De laatste tijd spelen we vaak een guilty pleasure tijdens de eigen training. Heerlijk om je te laten raken door muziek, en dan samen te ontdekken waar de scene over gaat en heen gaat.

Iets

We zagen dat jullie bekend staan om emotioneel spel. Wat is de mooiste scène waaraan jullie ooit hebben meegedaan?

Qua scene; tsja, daar moet je dan toch echt bij zijn ;-). We spelen vooral toernooien zoals het NTT en het TTN. De fijnste wedstrijden zijn tegen topteams zoals Bitterzoet of Man met Snor. Dan valt de druk weg en spelen we het lekkerst.