“Jurylid bij het NTT? Oei, …Dat is een grote verantwoordelijkheid – dan bepaal jij wie er wel of niet verder gaan. Dat lijkt me heel moeilijk.”

Deze reactie krijg ik regelmatig van theatersporters. Is het eigenlijk wel leuk om jurylid te zijn bij het NTT? Tot nu toe heb ik met veel plezier bij alle edities van het NTT mogen jureren en het korte antwoord daarop is dan ook: “Ja, reuze leuk!”

Jury als Coach

Tijdens de workshop coach ik ook de andere juryleden

Als jurylid ben ik nauw betrokken bij het mooiste improvisatie evenement van Nederland (red.: Het NTT). Niet alleen als jurylid, maar ook bij de voorbereiding en ondersteuning van de andere juryleden. Wij geven hen mee, dat je als jurylid aan de kant van de spelers staat en je ze verder kunt helpen in hun spel. Een aantal jaar geleden is de term ‘rechters’ daarom al omgedoopt naar ‘juryleden’, maar eigenlijk ben je een soort coach.

Ik zit tijdens de wedstrijd vaak op het puntje van mijn stoel om de spelers en het spel verder te brengen. Voorafgaand aan de wedstrijd bespreek je met de spelers wat zij aan ondersteuning nodig hebben, en je stemt je tips hierop af. Tussentijds geef je extra suggesties, als je denkt dat die het spel en de spelers ten goede komen. Na het laten zien van de punten licht je deze toe, zodat de spelers er in hun volgende scène direct hun voordeel mee kunnen doen. En na afloop van de wedstrijd kun je het spel met de teams bespreken. Als een echte coach. Natuurlijk draait het bij een toernooi om de punten, maar als jurylid is vooral de ondersteuning van de spelers, en het zien van het resultaat, wat het NTT leuk maakt.

Verandering van rol

Rechters team roze, al jaren een vaste aanwezigheid op het NTT

In het begin van het NTT gedroeg ik me nog als een echte theatersportrechter. Ik noemde mezelf Rudolf Rottweiler. Was streng. Keek streng. Maakte mijn wenkbrauwen extra donker, als een soort Bert, van Bert & Ernie. Alles om de negatieve energie van de toeschouwers op te vangen. Ik werd daarmee ook een beetje een tegenspeler, en zelfs tegenstander, van de spelers.

Gelukkig heb ik de omschakeling kunnen maken van rechter naar coach. En dat is reuze fijn om te kunnen doen. Een mooie verantwoordelijkheid, waarbij de spelers met hun spel bepalen wie door gaat. De bijbehorende punten spreken meestal voor zich, en leveren eigenlijk altijd een terechte winnaar op. Ik kijk alweer zeer uit naar het NTT, en word weer graag vermaakt, geraakt en verrast.

Joost Augusteijn

Jurylid (/ Coach)